fbpx

הנרי פורד אמר “להתאסף יחד זו ההתחלה, להישאר יחד זו התקדמות, לעבוד ביחד זו הצלחה”. עבודת צוות אפקטיבית ומיטיבה היא בעלת השפעה רבה על הצלחת הארגון וכן על תחושת השייכות ומחוברות העובדים.  ארגונים רבים מנסים לפצח את הדנ”א של צוותים מצליחים ויוצאי דופן ולהבין מה באותו ארגון מבחין בין צוותים מצטיינים לבין צוותים שביצועיהם מדשדשים.
בגוגל התעניינו מאוד בשאלה הזו והחליטו לבחון 180 צוותים מכל התחומים ולחלץ מה המאפיינים והדפוסים המשותפים לצוותים מעולים.

השורה התחתונה: מה שחשוב זה לא ה”מי” אלא ה”מה”

אחת המסקנות המרכזיות הייתה כי הדינמיקה בצוות חשובה הרבה יותר מאשר סל היכולות או נקודות המבט של חברי הצוות. מה שגילו החוקרים זה שאין שילוב אופטימאלי ורצוי של סוגי אישיות, רקע, מין, מניעים, ניסיון וכו’ אלא מה שחשוב זה תפקוד הצוות יחד (הנורמות, האוירה, התרבות הצוותית וכו’).

אז מהם 5 המאפיינים של צוותים מצטיינים?

  1. בטחון פסיכולוגי: “אם אני עושה טעות בצוות, אף אחד לא משתמש בזה נגדי”
    בטחון פסיכולוגי הוא תחושת הביטחון של העובד אל מול הצוות לקחת סיכון מבלי להיתפס כחסר יכולת / הבנה או תפיסה שלילית אחרת. בצוותים עם מדד בטחון פסיכולוגי גבוה, מרגישים חברי הצוות בטוחים לקחת סיכונים מבלי שמישהו יביך אותם או יעניש אותם אם יודו בטעות, אם ישאלו שאלה או יציעו רעיון חדש.
  2. אמינות: “כשחבריי לצוות אומרים שיעשו משהו, הם אכן מבצעים זאת”
    בצוותים אמינים חברי הצוות מסיימים את העבודה בצורה איכותית ובזמן ולא מעבירים אחריות זה לזה
  3. מבנה ובהירות: “בצוות שלנו מתקיימים תהליכי קבלת החלטות אפקטיביים”
    ההבנה של העובד לגבי הציפיות מהתפקיד, אופן מימוש ציפיות אלו וכן השלכות הביצועים שלו חשובה מאוד לאפקטיביות הצוות. מטרות יכולות להיות מוצבות ברמת הפרט וברמת הצוות וחייבות להיות ספציפיות, מאתגרות וברות השגה.
  4. משמעות: “העבודה שאני עושה עבור הצוות שלי משמעותית עבורי”
    מציאת משמעות בעבודה עצמה או בתוצר הסופי חשובה לאפקטיביות הצוות. המשמעות בעבודה היא אישית ויכולה להשתנות בין עובד לעובד.
  5. השפעה: “אני מבין איך עבודת הצוות שלנו תורמת ומקדמת את מטרות הארגון”
    התוצאות של העבודה עצמה וכן התפיסה הסובייקטיבית של עד כמה העבודה שלך משפיעה היא דבר חשוב לצוות. כשעובד רואה ומרגיש עד כמה העבודה שלו תורמת למטרות הארגון הדבר מייצר תחושת השפעה.

בתהליך פיתוח צוות אנו לומדים את מאפייני הצוות, מדייקים את הפער הקיים שיכול להיות באחד או יותר מהמאפיינים ומתאימים התערבות מדויקת תוך שימוש במתודות מגוונות, חדישות וחווייתיות.

 

הכותבת: חן וינשטיין, יועצת ארגונית.

Leave a Reply